Det tar lite tid, och köket har till synes exploderat efteråt, men är absolut värt mödan!
FISKGRATÄNG 4 port.
Fisk:
♥ ca 600 gr fiskfilé, t.ex. stenbit (eller sej eller rättvisemärkt torsk)
♥ salt, pepparkorn, cayennepeppar
Potatismos:
♥ ca 8 potatisar
♥ 2 dl mjölk
♥ 1 stor klick smör
♥ 1 ägg
♥ salt, peppar
Grönsaker:
♥ 1,5 paprika
♥ 1 vårlök
♥ 5 cm purjolök
♥ 2 morötter
♥ ca 10 Champinjoner
Sås:
♥ 3 dl matlagningsgrädde
♥ 1 dl mjölk
♥ 1 fiskbuljong
♥ 1 msk mjöl
♥ 2 msk vitt vin
♥ Örtsalt, peppar
-Koka upp vatten tillsammans med pepparkorn och salt i en stor kastrull. Ta av kastrullen från plattan och lägg i den tinade fisken. På med locket och vänta ca 15 minuter.(Tills fisken ser relativt färdig ut)
-Skala och koka potatisen. (Skär i små bitar så går det snabbare)
-Mosa potatisen på valfritt sätt tillsammans med de andra mosingredienserna.
-Häll mjölken och grädden i en kastrull och låt koka upp tillsammans med fiskbuljongen. Tillsätt mjölet under omrörning. Smaka av med vin och kryddor.
-Finhacka paprika och lökarna. Skala och dela morötterna i små bitar och låt koka i ca 7 minuter.
-Lägg fisken i mitten av en ugnsform och krydda med lite cayennepeppar. Lägg moset längs kanterna runt fisken. Strö över grönsakerna över fisken och häll sedan såsen uppepå det.
-Gratinera i ugnen på 250 grader i ca 15 minuter.
-Under tiden; dela champinjonerna i stora bitar och stek dem tillsammans med citronpeppar och salt.
-Ta ut gratängen ur ugnen och strö över champinjonerna.
-Servera tillsammans med lättkokt broccoli.
No comments:
Post a Comment