Wednesday, April 20, 2011

Fiskgratäng

Jag lagade söndags en helt gudomlig fiskgratäng tillsammans med min bästa kockkompanjon här i Oslo. Perfekt mat att laga tillsammans med andra då det är många olika saker som ska förberedas.
Det tar lite tid, och köket har till synes exploderat efteråt, men är absolut värt mödan!

FISKGRATÄNG 4 port.

Fisk:
♥ ca 600 gr fiskfilé, t.ex. stenbit (eller sej eller rättvisemärkt torsk)
♥ salt, pepparkorn, cayennepeppar

Potatismos:
♥ ca 8 potatisar
♥ 2 dl mjölk
♥ 1 stor klick smör
♥ 1 ägg
♥ salt, peppar

Grönsaker:
♥ 1,5 paprika
♥ 1 vårlök
♥ 5 cm purjolök
♥ 2 morötter
♥ ca 10 Champinjoner

Sås:
♥ 3 dl matlagningsgrädde
♥ 1 dl mjölk
♥ 1 fiskbuljong
♥ 1 msk mjöl
♥ 2 msk vitt vin
♥ Örtsalt, peppar

-Koka upp vatten tillsammans med pepparkorn och salt i en stor kastrull. Ta av kastrullen från plattan och lägg i den tinade fisken. På med locket och vänta ca 15 minuter.(Tills fisken ser relativt färdig ut)

-Skala och koka potatisen. (Skär i små bitar så går det snabbare)

-Mosa potatisen på valfritt sätt tillsammans med de andra mosingredienserna.

-Häll mjölken och grädden i en kastrull och låt koka upp tillsammans med fiskbuljongen. Tillsätt mjölet under omrörning. Smaka av med vin och kryddor.

-Finhacka paprika och lökarna. Skala och dela morötterna i små bitar och låt koka i ca 7 minuter.

-Lägg fisken i mitten av en ugnsform och krydda med lite cayennepeppar. Lägg moset längs kanterna runt fisken. Strö över grönsakerna över fisken och häll sedan såsen uppepå det.

-Gratinera i ugnen på 250 grader i ca 15 minuter.

-Under tiden; dela champinjonerna i stora bitar och stek dem tillsammans med citronpeppar och salt.

-Ta ut gratängen ur ugnen och strö över champinjonerna.

-Servera tillsammans med lättkokt broccoli.

No comments:

Post a Comment